Всички знаем, че котките се привързват към дома. За разлика от кучетата, които в повечето случаи обожават разходките с джипа на стопаните си, решението да вземете котката си на път с вас трябва е добре обмислено и подготвено. Поне първият път J

Като начало трябва да се погрижите за удобството на зверчето в автомобила. Независимо колко голяма е колата ви, клетката за пренасяне е задължителна. Мога да споделя от опит, че котето, свито на кълбо между педала на газта и съединителя, не е най-добрата алтернатива. Да не говорим, че има шанс шофьорът да се окаже с чифт котешки нокти, забити в раменете му.

Необходими за пътуването са:

 • Клетка за пренасяне на котка – колкото по-голяма е, толкова по-удобно ще се чувства тя.
 • Лек шал за да покриете клетката, ако се наложи. Лично аз не покривам клетката на животинчето, но идеята е, че по този начин пренасянето е по-малко стресиращо с оглед високата скорост, която се развива и непознатата обстановка.
 • Мънички купички за храна и вода, която да прикрепите към решетката на клетката (ако ще пътувате по-дълго).
 • Някакъв съд, който евентуално може да се използва за котешка тоалетна. Ако котката е стресирана от пренасянето има голяма вероятност да се напишка в колата ви. За да избегнете поражения винаги слагайте някаква малка възглавничка на дъното на клетката, която да предотврати разливането. Аз лично купувам евтини подложки за столове от големите супер-маркети (една подложка струва около 1.50-2лв.), които после направо изхвърлям. Ако е много топло вместо възглавничка е по-добре да сложите от т.нар. кучешки пелени – те са по-леки и също няма да позволят разливане.
 • По възможност закрепете клетката с някой от пътническите колани, за да е стабилна при завои или рязко спиране.
 • Така сложете клетката, че до животинката да достига свеж въздух от леко открехнатия прозорец или от климатика.

Други съвети и препоръки:

 • Бъдете сигурни, че сте затворили вратичката на котешката клетка добре, за да не стане инцидент при пренасянето от дома до автомобила
 • При възможност започнете с по-кратки пътувания за да свикне животинката
 • При по-дълги пътешествия се запасете с непромокаеми пелени и дезинфектанти, за всеки случай
 • Сложете в клетката любимата играчка на котката
 • Спирайте по-често, ако пътувате надалеч. Преценете добре рисковете от пускане на животинчето извън клетката. Не забравяйте, че това е необичайна ситуация за него и колкото и да е спокойно и привързано към вас иначе, има вероятност да прояви странни реакции (да избяга от колата и да се скрие на някое „безопасно място” на твърда земя)
 • Както и при кучетата, на някои котки може да им прилошава от возенето. Затова най-добре да не им давате много голяма порция храна преди път. Сухата храна е за предпочитане в случая.
 • В никакъв случай не оставяйте домашния любимец сам в колата, особено ако времето е горещо – дори за 5 минути! Ако все пак се налага – спрете на сянка, с леко отворен прозорец и достатъчно вода за животинчето в клетката. Ако сте на бензиностанция – постарайте се да не сте близо до коли, в които има куче.
 • Подгответе се за „озвучено” пътуване. В 50% от случаите, когато се вози, моята котка мяука непрекъснато. Ако шофирате сами, знайте че е много разсейвайщо. Затова, ако сте сигурни, че сте спазили всички съвети и препоръки  по-горе, не се притеснявайте излишно, а внимавайте в пътя! Ако мислите, че може да има проблем – спрете колата на първото подходящо място и проверете какво се случва. Най-вероятно животинката просто изразява несъгласието си да е в клетка, но в възможно и да й е топло, задушно и пр.
Written by Marcie

Comments are closed.