Копривщица е китно българско градче, на около 100 км от София по Подбалканския път, от Бургас – на около 300 км. Пловдив е само на 90 км. Селището е класифицирано като “град-музей” и носи атмосферата на традиционния български бит и дух. Намира се в Сърнена Средна гора, в долина, по протежението на р. Тополница. Климатът е планински.

Освен на красивата природа, туристите биха могли да се насладят и на старовремската архитектура на градчето – има изключително красиви каменни мостове и чешми, живописни калдъръмени улички, църкви и паметници, както и къщи на именити българи. Механи и магазинчета , в които са изложени произведения на традиционните български занаяти, също не липсват.

Някои от културните забележителности включват – храма “Свети Никола”; църквата “Успение Богородично”; паметника “Първа пушка”, свързан с началото на Априлското въстание; къщата на Найден Геров – известен български писател, фолклорист и езиковед; къщата-музей на Любен Каравелов – авторът на повестта “Българи от старо време” и още много други; родната къща на поета Димчо Дебелянов; къщата на Тодор Каблешков – революционерът, който обявава Априлското въстание през 1876г. Тук е и къщата-музей на Георги Бенковски, също важна фигура в Априлското въстание.

Можете да разгледате музеите в града само с един билет – цената на “обиколния билет”, който важи за 6 музея, е 5.00 лв за възрастни и 2.00 лв. за ученици и студенти.

Къде да отседнете? Препоръчваме ви хотел “Астра” – семейно хотелче, в което всяка стая е със самостоятелен санитарен възел. Намира се горе-долу в ценралната част на градчето. Обстановката е уютна и приятна – всички стаи са декорирани в различен цвят – има синя стая, зелена стая, розова стая и пр., а градината е пълна с цветя и зеленина – истинска приказка през пролетта и лятото 🙂 В хотела има и един апартамент, а стаите са 6 – с легло тип-спалня. Цени:

Двойна стая – 45.00 лв. на нощувка
Апартамент – 60.00 лв. на нощувка

По желание леля Мими може да ви сервира закуска в градината – палачинките със сладко от горски ягоди и боровинки са много вкусни 🙂 А близо до хотела има сравнително голям ресторант – “България”, с хубава тераса и добър избор от традиционни български ястия на нормални цени. Ето и данните за контакт на хотела:

Семеен хотел “Астра”

Копривщица 2077
Бул. “Н. Палавеев” 11
Телефон : +359 7184 2033
Мобилни телефони: +359 889 797 628; +359 896 644 330
Електронна поща: 
hotel_astra@hotmail.com или astrahotel@gmail.com

Хотел-механа “XIX век”, гр. Стрелча

На половин час с кола от Копривщица се намира гр. Стрелча. Струва си да се посети механата там, но само с предварителна резервация, защото се оказа, че е доста известно място. Механата се казва “19-ти век” и към нея има и хотел. Храната и обслужването бяха на висота 🙂 Това са данните за контакт:

Интернет страница: http://www.hotel-19vek-strelcha.com

Електронна поща: 19vekstrelcha@dir.bg

Телефон: 03532/3555
GSM: 0899 839730
GSM: 0888 421827
GSM: 0877 505106

Written by Marcie

Comments are closed.