Хотел Лион Боровец – безспорно добър маркетинг, но след него какво?

В добрите резултати от усилията на маркетинговия отдел на хотелите от веригата Лион, предполагам сте се убедили всички – техните оферти са буквално навсякъде – тур-оператори, агенции, фейсбук, сайтове за намаления и сделки от типа на Грабо и ВипОферта, и пр. Затова и хотелите им, и по-специално този в Боровец, наистина са пълни дори и извън сезона – поне през уикендите.

Как се отразява това на обслужването обаче? За съжаление не точно като за 4-звезден хотел, печелил престижни награди.

Да започнем отначало.

Като цяло хотелът е добър, макар че скоро ще има нужда от реновиране. Чисто е, стаите са просторни. Ние ползвахме апартамент с голяма тераса. За жалост гледахме отблизо покрива на басейна, вместо околната борова гора. Нямаме особени забележки към хигиената, почиства се редовно, вкл. и баните, които в паратаментите са с вани. Няма климатик, но това се подразбира от локацията на хотела – все пак е планински, макар че през лятото и там става доста топло.

Недостатък на апартамента е липсата на кухненски плот с котлони, както и на прибори и съдове за хранене, в кухненския кът. Явно се предполага, че гостът си носи и котлон, и вилици и лъжици, чинии, ножове и пр. Имаше микровълнова печка, но забележете, беше качена в шкафа над мивката.

Местоположението – ако сте с кола – добро. Ако сте без – не толкова. Мястото е тихо и спокойно, но е на около 15 минути пеша от хотел Рила или хотел Самоков, където са повечето забавления – лифтове, магазини и пр. Лошото е, че няма изградени тротоари – върви се по шосето и не е приятно. Да не говорим, че вечер си е направо опасно да се разхождате в тъмното сред гората.

Освен това хотелът няма удобства за малки деца, въпреки че бяхме осведомени от агенцията, че хотелът разполага с детски кът. Единственото забавление за 2-годишно дете се оказа басейнът. Той наистина има детска част. През уикенда водата беше топла – 28’С, но през останалите дни от седмицата е малко по-хладка. Има момче, изпълняващо ролята на спасител, което е до басейна почти през цялото време – от 10 до 21ч. Самият басейн не е голям и става голяма блъсканица в определени моменти. Не достигат шезлонги и хавлии. Друг минус е, че в стаите не са предвидени халати, с които гостите да слизат до басейна, както е в другите хотели от подобна категория. Хавлиените кърпи се взимат от спасителя или от рецепцията, но не могат да покрият нуждите на всички гости при максимална заетост.

Паркинг – безплатен, има. Но в събота и неделя парко-местата не достигат, защото се изсипват тълпите туристи, решили да се възползват от евтини ваучери. В резултат на тази инвазия буквално настъпва хаос. Рецепционистките не смогват да се справят с регистрацията, за ресторанта да не говорим – чака се за места, извиват се дори опашки в лобито. Не се подсигуряват допълнителни маси. Храната беше хубава, вкусна. Имаме оплакване само към точността й на сервиране – обикновено поне 30 минути след обявения начален час на хранене. Иначе офертата Ол Инклузив Лайт (All Inclusive Light) действително си заслужаваше.

Ако не сте доволни от обслужването, на какъвто случай станахме свидетели при нашия престой, задължително си потърсете правата, но упорито настоявайте за крайно решение в рамките на деня. Тъй като на рецепционистите понякога им идва в повече от наистина многото гости с ваучери за 50% отстъпка, има реална опасност да забравят и да потулят оплакването ви. Въпросният случай стигна до генералния мениджър след препращане от човек на човек, но накрая все пак имаше благоприятен край.

В заключение – добро сътношение качество/цена, но 4-звездният рейтинг на хотела несъмнено се е поизтъркал вече. Същите удобства могат се намерят и в 3-звезден хотел без толкова претенции.

Written by Marcie

Comments are closed.