Palazzo Byala, ул. Андрей Премянов 29Б, гр. Бяла
Tел. рецепция: 05143 2555, GSM: 0894704888
Е-mail: palazzo_byala@mail.bg

Официално е категоризиран като Семеен хотел ** (2 звезди), макар че в повечето интернет портали фигурира като 3-звезден хотел. Попитахме на рецепцията на какво се дължи това несъответствие и ни обясниха, че наскоро категорията е била понижена. Така и не разбрахме на какво точно основание.

Иначе хотелът е много приятен, стаите са големи, обзаведени много удобно, и с много чисти и изглеждащи като нови бани. Всъщност хотелът е сравнително нов и това няма как да не се забележи. Интернет връзката става със самостоятелен модем във всяка стая. Като цяло към дизайна и обзавеждането нямаме никакви забележки – чисто и комфортно навсякъде. Спокойствието на гостите явно е поставено на първо място, защото докато бяхме там така и не чухме силна музика от заведението до басейна (ресторант и бар към хотела) точно под терасите на стаите. Повечето стаи имат прекрасен изглед към морето и към басейна, и изобщо – обстановката предразполага към почивка и пълноценен отдих.

Разбира се, имаше и някои особености в политиката на хотела, които така и не можахме да проумеем. Първото, много типично за българските хотели, е лошият, или да кажем, бедният избор в менюто на ресторанта. Ястията не се отличават абсолютно с нищо – нито са вкусни, нито пък порциите са големи. Сервитьорите бяха любезни, но останахме с впечатление, че ресторантът не е подготвен за голям наплив – не достигаха нито маси край басейна, нито пък персонал за по-натоварените вечери. Да не говорим, че към самите гости на хотела нямаше никакво по-специално отношение в тази връзка, както е на други места, т.е. гостите да са с предимство пред външните посетители. Нашите поздравления към бармана от страничния пица-бар (пак към хотела) – изглежда единствено той знаеше какво прави и защо е там.

Закуската – никакви изненади, както ще видите от снимките по-долу.

Другото интересно нещо е фактът, че в 21ч. всички лампи отвън на терасите на стаите светват автоматично и настаненият няма никаква възможност да изключи осветлението, иска или не иска, просто защото никъде нямаше ключ. В 23ч. осветлението се спира. Изглежда великолепно отвън с всички светлини, но почиващите трудно могат да си ползват терасите през това време – с оглед на комари и всякакви други гадинки. Историята с терасите не свършва тук – при все чудесната гледка и наличието на простор за дрехи, нямаше изнесени нито масичка, нито столчета. Стори ни се необичайно за морски хотел.

Kакто личи от заглавието, Палацо Бяла е хотел за непушачи. Но нека пушачите не се притесняват – все пак сме в България и това все още не е най-печелившата стратегия. Има поставени големи пепелници в общите помещения, а и от рецепцията могат да ви предоставят пепелник, който да ползвате на балкона – докато пушите прав.

И накрая – местоположението. В центъра на гр. Бяла, който макар и да се води град, все още е с размерите на село, т.е. можете бързо да стигнете до всяка точка от него. На нас лично много ни хареса спокойствието на това градче и бихме се върнали там. Разстоянието до плажа е около 700-800м. – около десет минути пеша, изобщо не е много. Съседен на Палацо Бяла е комплексът с апартаменти “Byala Home”. Там всичко беше пълно, но ни се стори много приятно. Паркирането не е проблем.

Снимки от “Палацо Бяла”:

За разлика от близкия гр. Обзор, в Бяла почти няма хотели на първа линия – все още. Има обаче много новопостроени и строящи се сгради, тип-комплекси от затворен тип, в който предимно руснаци си купуват апартаменти. За радост или за жалост – ще стане ясно след няколко години, зелените хълмове близо до морския бряг скоро ще бъдат запълнени от модерни комплекси и апарт-хотели. Тук-таме има и малки, семейни хотелчета, също в строеж. Един от най-близките и достъпни маломерни хотели близо до плажа е “Кипарис”. Усилено се строи и много-лентово асфалтово шосе, водещо от центъра до плажа. Заведения за хранене има много, точно покрай този път. Хареса ни обслужването и храната в “Кошарата” (снимки по-долу).

Плажът на Бяла е хубав, но не е много голям. Освен това става бързо дълбок, което не е много подходящо за малки деца. Честно казано се чудим как този плаж ще побере всички летовници, когато безбройните строежи бъдат завършени. Затова побързайте, защото скоро и Бяла ще се превърне в Созопол и Несебър – хотел до хотел, турист до турист.

Written by Marcie

Comments are closed.