1-ви май е денят на труда и на международната работническа солидарност.

Празникът води началото си работническото движение през 19-ти век, когато се организирар мащабни работнически протести, с искане да се зачитат елементарните права на всеки трудещ се.
За началото на тези протести се счита именно 1-ви май 1886г., когато в САЩ профсъюзите организират сериозна, национална стачка, с участието на над 250 хиляди работници. Основното им искане е официално да се въведе 8-часов работен ден. Протестите са особено мащабни в Чикаго – продължват няколко дни, но за жалост завършват с полицейско насилие. Събитието остава в историята на Америка като “Аферата Хеймаркет” – по името на площада, на който избухват ожесточените сблъсъци.
1-ви май се празнува по целия свят, но денят имаше особено значение преди перестройката през 1989 за СССР и страните от Източния блок. По-възрастните помнят, че датата се отбелязваше с грандиозни манифестации, песни и маршове на ученици от всички училища, с много цветя и приповдигнато настроение.
Денят на труда днес е един от официалните празници в България. Първият опит за честване на 1-ви май датира още от 1890г, но е обявен за официален празник на страната през 1939г.
В наши дни, няколко десетилетия по-късно, в България, 1-ви май се чества най-ваече като неработен ден, без никакви тържества и шествия.
Освен като празник на труда и солидарността, в страните от западна и северна Европа, този ден се отбелязва и като началото на новия, пролетно-летен сезон, с шумни и пъстри карнавали, и улични веселия.
🏵🏵🏵

Written by Marcie

Comments are closed.